The Arctic 2021 

 2021-10-01
- BARENTS HAV ÄR KORSAT..
...och fartyget ligger nu tryggt förtöjt i Tromsö. Kunde inte låta bli att för en stund hissa min medtagna flagg, som en tribut till forna tiders förbrödning över "Kölen". Bifogar några klipp som får summera upp säsongen - från Kung Oscars Land och Prins Karls Forland till Karl XII Island uppe i Nordpassagen mellan Svalbard och packisen. Här ackompanjerat av fager studentsång från den tid då Svalbard stod under svenskt styre - "Dåne liksom åskan, Bröder..." Sången framfördes den ljumma sommarkvällen 8 juni 1905 framför Rosendals Slott (där dåvarande Kung Oscar bodde för sommaren) där 50 000 församlade och förtvivlade svenskar sjöng ut sin sorg över unionsupplösningen.

​---------------------------------------------------------------------------------​

2021-09-25 PÅ MED KNÄTOFFSARNA...
..nu kör vi. Lägger ut från Longyearbyen om ca en timme. Hörs när vi når GSM-nätet nere vid Norges Nordkust. Cheers!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

2021-09-24 I VILKET SKICK..
...är ett fartyg efter en säsong här uppe i Arktis? Lite intryckta plåtar här och där får man naturligtvis räkna med - sjö och is tar ut sin tribut. När det är sagt går vi nu igenom alla systemen inför passagen av Barents Hav - elverk, färskvattenproduktion, avloppsvatten och avfallshantering, värmeverk, kylsystem, food processing, framdrivingsmaskineri, kommunikations/navigeringssystem, etc. Allt måste hålla, samverka och säkras/surras för att få henne sjöklar Samtidigt är det passande att få ner henne till varv och upp i en torrdocka när vi väl kommer oss till Tromsö. Fortsättning följer.

​----------------------------------------------------------------------------------
2021-09-22 SÅ VAR DET DAGS...
...vårt uppdrag är över. Mörkret börjar lägga sig, hösten är kommen och expeditionssäsongen har nått sitt slut här uppe vid packisen. Nu kommer lågtrycken in på löpande band och det är dags att segla ner fartyget över Barents Hav till Tromsö för en välbehövlig varvsvistelse.
Vår "route plan" ser inte vidare munter ut (milt sagt). Noterar med bekymmran en ytterligare lågtrycksfront väst om Grönland som rör sig åt vårt håll med +10m dyning syd Björnön. Men det kunde naturligtvis vart värre (så här års). Besättningen är briefad och de vet vad som väntar. För stunden ligger vi tryggt inblåsta i Longyearbyen men räknar med att kunna lägga ut på torsdag kväll. Fortsättning följer.


----------------------------------------------------------------------------
2021-09-18 NU DRAR DET IHOP SIG...
...till hemgång. Här ett klipp från eftermiddagens angöring av Svalbards västkust. Lägger till i Longyearbyen på måndag kväll. -----------------------------------------------------------------------------------------------------
2021-09-10 MEN ISBJÖRNARNA DÅ...
...finns några över huvud taget kvar. Jodå, de dyker gärna upp när man minst anar eller vill det. Vi tar inte ett steg i land eller på isen utan att någon i gruppen har en laddad Winchester i högernäven. De är nyfikna med en ofta rörande och hjärtnypande uppsyn, men...de är också hungriga. Så inget att ta lätt på. Ingen förolyckad den här säsongen (vad jag har hört). Förra gången jag var här uppe var det en expeditionsledare som gjorde allt fel, fick panik och fick nära nog plikta med livet. Plikta fick också isbjörnen i slutänden. Så, tragiskt på alla håll kan man säga. Alldeles oavsett, ett privilegium att se dom i deras naturliga habitat.


----------------------------------------------------------------------------------
2021-08-21 HUR ANNORLUNDA ÄR DET ATT...
...vara passagerare på ett expeditionsfartyg i stället för ombord på ett vanligt passagerarfartyg. En hel del är väl det korta svaret. Säkerheten till exempel. Våra passagerare måste hyfsat snabbt kunna komma i sin överlevnadsdräkt. Här ett klipp när just det tränas. Rätt kul faktiskt 😀.


----------------------------------------------------------------------------------------------------


2021-08-10 HUR BOR MAN....
......ombord på ett expeditionsfartyg i Arktis? Som kapten precis bakom bryggan. Fartygets bästa och enda hytt med två fönster och bara ett fåtal meter till jobbet. Torrt, varmt, två däck ovanför passagerarhytterna och mullret från maskineriet (för att inte tala om vibrationerna från forcerad is). Myntets baksida? När sjön bygger upp och det börjar rulla. Som att sova i en berg-och-dal banevagn (tro mig). Fixar man genom att dra ner madrassen på golvet eller spänna fast sig i kojen. Föredrar det första. Men det är ju en smaksak, naturligtvis.​​Log book

 ​ULF STROM 

​Contact:

​Family page:

Email:   ulf.m.strom@gmail.com

Phone:  +46 733 24 82 90

​Media:

​References: